Comenzi telefonice

Costume Bărbaţi - nuvela lui Gottfried Keller

     Costume Barbati"Haina face pe om", este o zicală bine cunoscută în popor şi va fi întotdeauna de actualitate. Expresia are la bază o nuvelă scrisă de scriitorul elvetian de origine germană Gottfried Keller (1819-1890), nuvelă în care se amestecă umorul, idila rurală şi satira. În fapt un croitor ce dă faliment şi rămâne doar cu un costum bărbătesc , costum ce îl făcea foarte elegant şi distins, este confundat datorită aspectului impecabil pe care îl avea, cu un fiu de boier foarte bogat ce urma să-i facă o vizită de curtuoazie unei domnişoare, fiică de boier la rândul ei, pe care nu o văzu-se niciodată dar cu care urma să se casătorească. Lucrurile se complică, domnişoara se îndrăgosteşte iremediabil de el şi până să le explice că el este doar un simplu croitor, că este sărac, că are doar acel costum de pe el şi nimic altceva  şi că a fost confundat cu altă persoană, se îndrăgosteste şi el de fată şi în final rămân împreună trecând peste împotrivirea tatălui şi peste dorinţa acestuia de al denunţa poliţiei. Iată deci ce poate face un costum bărbătesc !

Costumul bărbătesc si statusul social

     Indiferent de statusul social pe care îl ai, dacă eşti bărbat, cu siguranţă  îmbracat într-un costum bărbătesc bine croit, vei putea face faţă oricărei provocări ivite în cariera ta profesională sau socială. Fie că vei candida la postul de primar , deputat, senator sau la cel de director de vânzări ori mai bine la cel de soţ în viaţa unei femei, nu este doar necesar ci chiar obligatoriu să fii îmbrăcat într-un costum bărbătesc impecabil.

Istoria costumului bărbătesc - (mici detalii)

   Costume Barbati Madotex Istoria consemneaza că primul preşedinte al Americii,  George Washington, purta la prima sa apariţie publică : cămaşă din dantelă, haină din brocard cu nasturi de argint, pantofi cu toc şi catarame cu diamante. Regele Carol al II-lea al Angliei încoronat in 23 aprilie 1661 ca rege al Angliei, Scoţiei şi Irlandei, luând exemplul regelui Ludovic al XIV-lea al Franţei introduce ţinuta bărbătească obligatorie la palat compusă din haină lungă din stofă, cravată din mătase, pantaloni pâna la genunchi, perucă şi pălărie.

 

Costume bărbaţi - filfizonul

     Un filfizon de la curtea britanică pe nume Beau Brummell, introduce la începutul secolului al XIX-lea, prin atitudinea sa, un nou concept în moda masculină. El este de părere că un bărbat trebuie să poarte o haină bine croită pe măsurile corpului iar cravata trebuie asortată în gama de culori potrivită. O lungă perioadă de timp hainele cât mai înzorzonate confecţionate din brocard, mătase viu colorată, dantelă, au reprezentat atât moda feminină cât şi pe cea masculină. De aceea conceptul introdus de  Brummell, cel care introduce şi obligativitatea băii zilnice ca parte a modei masculine,  contrastează mult cu perioada dinaintea lui .

Costumul bărbătesc în epoca Victoriană

   Costume Barbatesti

   În epoca Victoriană (perioada domniei reginei Victoria în Regatul Unit, de la 20 iunie 1837 până la moartea ei, pe 22 ianuarie 1901)  este introdusă redingota:- haină bărbătească de ceremonie (de culoare neagră), cu poalele lungi până la genunchi, încheiată cu două rânduri de nasturi. Initial aceasta putea fi purtată în mai multe culori ulterior doar culoarea neagră ramânând un standard pentru moda masculină.

 

Costume bărbăteşti - începuturi

     Costumul bărbătesc asemănător celui din zilele noastre apare la începutul secolului al XIX-lea, înaintea perioadei realismului, el este o simplificare a celui din perioada lui Carol al II-lea, forma lui de baza ramânând aceeaşi până în zilele noastre . Este cea mai complexă piesa de croitorie ce nu va putea fi detronată probabil niciodată din locul ei dacă vreţi de "Rege al Confecţiilor".

Stilul "Ivy League"

     La finele secolului al XIX-lea, în Statele Unite ale Americii apare şi devine foarte popular un tip de haină largă şi fără pense la piept, o variantă mai scurtată a redingotei, denumită stilul "Ivy League". Acest tip de costum, a fost creat de Brooks Brothers rămânând pentru americani un punct de referinţă în istoria costumului. Costumul propus de "Casa de Croitorie" Brooks Brothers, specializată în haine prêt-à-porter şi în uniformele militare proiectate şi croite pentru Garda Naţională, era lipsit de formă si croit în aşa fel încât să se poată potrivi oricărei siluete. Nu era confortabil urmărind doar linia naturală a umerilor şi atât. Buzunarele erau acoperite iar haina avea un rând cu trei sau patru nasturi. El rămâne însă în istorie ca primul costum bărbătesc produs pe scară largă.

Costum=Eleganţă=Responsabilitate=Încredere

     În epoca realismului odată cu apariţia termenului de "om de afaceri" status social ce impunea  responsabilitate, încredere, demnitate, respect, etc,   formele costumului bărbătesc sunt adaptate pe măsura căpătând linii severe , tuşeuri impunătoare bine croite pe linia corpului, detalii ce s-au păstrat şi cizelat dea lungul timpului. Atunci apare costumul business asemănător ca şi concept  celor din zilele noastre.

Confort, eleganţă, bun gust

    Costume Barbatesti Printul AlbertLa jumătatea secolului al XX-lea,  odată cu dezvoltarea industriei producătoare de ţesături, costumul bărbătesc  evoluiaza şi el.  Sunt create noi tipare ce asigură un confort sporit , costumul devine mai lejer diminuând mult senzatia de încorsetare specifică primelor modele de costume bărbăteşti. Anii 1920 sunt ani de referinţă  în materie de vestimentaţie masculină.  Se prefigurează conceptul de COSTUM, bărbaţii începând să asocieze tot mai mult pantalonii cu haina . Jacheta scurtă este prezentă frecvent  în moda timpului, în timp ce redingota – denumită şi  „haina prinţului Albert”  ( soţul reginei Victoria) – ajunge să fie purtată doar de cei mai conservatori dintre englezi.  În Marea Britanie, cravata neagră o înlocuieste pe cea alba din matase şi tot atunci  apare primul sacou bărbătesc  sport,  utilizat pentru prima oară de ducele de Norfolk. Tot pe la jumatatea secolului al XX-lea sunt mult îmbunătaţite tiparele pantalonului bărbătesc , sunt adaugate buzunarele interioare, pilotul si betelia întărită, forma lor rămânând aproape neschimbată până în zilele noastre.

 

Costume bărbaţi - un rând de nasturi

     Costume Barbati la un rand de nasturiCostumele la un rând de nasturi apar in trend tot prin 1920, iar cele la două rânduri sunt purtate doar de bărbaţii în vârstă şi mai conservatori. Cei care voiau să fie vărful de lance, în materie de modă purtau veste la două rânduri (cu câte patru nasturi pe rând) şi o haină la un singur rând. Reverele hainelor la un rând erau  largi ample şi ascuţite, aşa cum cereau exigenţele vremii.

Costume Bărbaţi - două rânduri de nasturi

     Costumul cu două rânduri de câte trei nasturi aşezaţi paralel este de inspiraţie marinărească, iar cel care l-a făcut la început popular este rafinatul duce de Kent. Acest model a fost la moda iniţial între 1930 şi 1950, a dispărut apoi din trend timp de 30 de ani revenind între 1980 şi 1990. Humphrey Bogart, unul dintre bărbaţii cei mai eleganţi pe care i-a avut vreodată cetatea filmului remarca cu ironie :  „Am fost la o recepţie îmbrăcat într-un costum la doua rânduri de nasturi şi toată lumea a zis că arăt ca un vagabond. Douăzeci de ani mai târziu, Marlon Brando a venit îmbrăcat într-un hanorac şi toată lumea a picat în extaz. Asta arată cât de mult a progresat Hollywood-ul”.

Conceptul de modă

     Apariţia conceptului de modă destinată anumitor ocazii face ca pe la 1935-1940 să apară diferite tipare de costume bărbăteşti cu linii şi forme specifice exclusiv scopului pentru care au fost făcute. Apare smochingul ca ţinută de seară pentru evenimente, acesta are la bază o ţinută militară de unde se păstrează şi acea vipuşcă pe laterala pantalonului. Ca şi costumul simplu, acesta va fi la un rând sau la două rânduri de nasturi.  Apare deasemenea conceptul  de -costum de ocazie- sau ­ -costum sport-.

Costume bărbăteşti - iconurile-începuturi

     Costume Barbati FredCelebrele demonstratii de steps ale lui Fred Astaire îmbrăcat desigur într-un costum impecabil, iconuri precum  Marlon Brando, James Dean, William Holden ne ajută să ne reamintim formele costumului classic în perioada în care acesta ajunge la apogeul eleganţei şi bunului gust.

„Revoluţia păunilor” – un mix vestimentar bogat

     Anii 1960 aduc multe schimbări importante în construcţia şi tiparele costumelor bărbăteşti. Mărimea reverului e mult redusă, jachetele au  tăietură dreaptă pe lateral, fără evidentierea taliei.  Această perioadă a rămas în istorie ca "Peacock Revolution" (revolutia păunilor)– o sintagmă popularizată în America de George Frazier, editorialist la publicaţiile „Esquire” şi „Boston Globe”. „Revoluţia”  începuse la Londra şi avea ca scop conceperea şi popularizarea unei game variate de articole în vestimentaţia masculină , care includea de la jacheta orientală "Nehru" până la costumul  Edwardian originar perioadei  -La Belle Époque. 1895 -1914. Aşadar,  în contrast cu anii 1950, când opţiunile vestimentare erau cât se poate de limitate, bărbaţii aveau acum o multitudine de variante la dispoziţie.

Costume bărbăteşti -  tendinţe

     Dea lungul timpului moda bărbăteasca a repectat tendinţele şi influenţele curentelor artistice ale  vremii. În anii 70 costumele sunt ajustate pe corp şi reintră în modă vesta . Este perioada în care curentul "hippy" va determina cele mai ample deviaţii de la forma clasică a costumului. Reverul este amplu, haina cambrată, pantalonul evazat. Opoziţia sociala faţă de muzica  disco va duce însă la redefinirea stilului vestimentar masculin. Astfel în anii 80 haina redevine lejeră mai puţin cambrată pe corp iar vesta dispare din nou din opţiuni. Pantalonul este mai puţin evazat şi cu falduri în faţă. Astăzi costumul redevine cambrat croit dupa tipare "slim cut" –subţire tăiat sau pe corp- cum se spune la modă. Pantalonul este fără pense şi neevazat. După cum vedeţi deci este imperios necesar să fiţi în pas cu moda.

MADOTEX te va ajuta întotdeauna să fii în pas cu tendinţele, îţi urăm deci bun venit !